דגים חריפים

בבתים רבים בישראל נהוג להגיש דגים חריפים בערב שבת. יש מגוון מתכונים רחב להכנתם, החל מסוג הדג וכלה באופן בישולו לפניכם מתכון נפלא לדגים חריפים וטעימים במיוחד. להכנת הדגים תזדקקו לפילטים של דג אמנון, פלפל אדום חתוך לרצועות, עגבניות חתוכות, פפריקה, אבקת מרק עוף, פלפל אדום חריף קצוץ (או יותר לאוהבי החריף), מלח ופלפל, שמן זית, מים ופטרוזיליה קצוצה. 

להכנת הדגים חממו תנור ל-100 מעלות מראש. אחר כך ערבבו בקערה את המים, שמן הזית, הפפריקה, אבקת מרק עוף, מלח ופלפל עד לקבלת רוטב אחיד. את הפילטים של דג האמנון סדרו בתבנית אפייה עמוקה ועליהם תניחו את הגמבות והעגבניות. כעת, שפכו מעליהם את הרוטב וודאו שעל כל הדגים יש מספיק רוטב. לסיום בזקו את עלי הפטרוזיליה הקצוצים. כסו בנייר כסף והכניסו לתנור למשך שעה עד שהדגים והירקות יתרככו.

עוף שלם בתנור ממולא באורז

העוף הממולא הוא ארוחה שלמה המציעה כל טוב, מיציו של העוף הניגרים לתוך האורז אשר מתבשל בתוכו מעניקים לאורז טעמים עמוקים ונפלאים. הנה מתכון מצוין להכנת העוף הממולא כך שכולם ילקקו את האצבעות בסיומו. המצרכים הנדרשים הם: עוף שלם מנוקה, שמן, פפריקה חריפה. למלית של העוף נדרשים: אורז לבן,  מים רותחים, גזרים מגוררים, בצלים קצוצים, פפריקה מתוקה, כורכום, אגוז מוסקט, מלח, פטרוזיליה קצוצה דק וכוסברה קצוצה דק. 

אופן ההכנה של העוף: חממו את התנור לחום של 150 מעלות. לאחר מכן, בסיר קטן הכינו את האורז. שימו בסיר מעט שמן עם האורז וטגנו אותו מעט, אחר כך הוסיפו את המים הרתוחים ובשלו את האורז כרבע שעה. לאחר סיום הכנתו השאירו את המכסה עוד עשר דקות. בינתיים במחבת נפרדת טגנו את הבצל עד השחמה והוסיפו לו את הגזרים, לאחר מכן הוסיפו את התבלינים ואת הפטרוזיליה והכוסברה גם כן והמשיכו לטגן עוד מספר דקות. בסיום הטיגון הוסיפו את התערובת של המחבת לאורז שבסיר וערבבו הכל יחד. כעת מלאו את העוף עם האורז. לאחר מכן הכינו תערובת מהשמן והפפריקה החריפה ומרחו אותה על גבי העוף השלם. העבירו את העוף לתבנית אפייה והכניסו לתנור למשך 45 דקות עד שעה. כאשר תראו את צבעו של העוף הופך לשחום ופריך תדעו שהעוף מוכן. 

קציצות בשר על תחתיות ארטישוק

מנה נפלאה לערב שישי היא קציצות בשר על תחתיות ארטישוק. הרוטב הצהבהב של הכורכום בניחוח עלי הדפנה הופכים את הקציצות הללו למעדן אמיתי. להכנת הקציצות הכינו חצי קילו בשר טחון, פירורי לחם, בצל קצוץ, שמן, מעט אבקת מרק עוף, פטרוזיליה קצוצה וכוסברה קצוצה. להכנת הרוטב: בצל קצוץ, כורכום, עלי דפנה, לימון, מים כבוש ומלח. וכמובן תחתיות ארטישוק (ניתן לקנות קפואות).

כדי להכין את הרוטב יש לטגן בצל בסיר סוטאז' רחב עד שיהיה שקוף, לאחר מכן הוסיפו את הכורכום וערבבו יחד לפתיחת התבלין, הוסיפו עלי דפנה וערבבו כמה דקות. הוסיפו את הלימון הכבוש ומים והניחו את תחתיות הארטישוק בתוך הרוטב. הביאו לרתיחה, הנמיכו את האש וכסו במכסה. את התחתיות יש לבשל לפחות עשרים דקות כדי שהן יתרככו. 

להכנת הקציצות יש לשלב בקערה אחת את כל המרכיבים וללוש את הבשר היטב עד שיתקבל מרקם אחיד של הבשר שבו נטמעו שאר הרכיבים. לאחר מכן הניחו לבשר לנוח כחצי שעה במקרר. הוציאו את הבשר והחלו לגלגל את הקציצות. לאחר מכן החלו להוסיף את הקציצות לרוטב רק לאחר שהוא רותח ומבעבע. חלק מהקציצות הניחו על התחתיות וחלק הניחו בתוך הרוטב. כעת בשלו את הקציצות על אשר נמוכה עוד ארבעים דקות.

את מנת הקציצות תוכלו להגיש על מצע של אורז לבן ולצד סלט ירוקת מרענן וטרי.