שבועות הוא חג מיוחד במינו. הוא אחד משלושת הרגלים, והוא מתחיל יום לאחר סיום ספירת העומר. במקור, זהו חג הביכורים, בו נהגו לעלות לרגל לבית המקדש ולהביא את ביכורי האדמה. בקבות השנים נוספו לחג מנהגים נוספים כגון קישוט הבית בירק ובצמחיה כסמל להרמוניה עם הטבע, "תיקון ליל שבועות" בו נשארים ערים ולומדים תורה כל הלילה, קריאת מגילת רות, וכן המנהג שהוא גולת הכותרת עבור החוגגים המודרניים – אכילת מאכלי חלב, אשר החל ככל הנראה ביהדות אשכנז וצרפת של ימי הביניים.

פשטידות, קישים, לזניות – ועוגות גבינה

בהתאם לאמור לעיל, סעודות החג של שבועות מצטיינות בשולחנות עמוסים במאכלי חלב מגוונים, ולצדם לחמים, סלטים ולעתים גם דגים. יש משפחות הטורחות על הכנת כל המטעמים לבד, ולעומתן יש משפחות שמעדיפות לנוח בחג ומזמינות קייטרינג חלבי כשר. בין היתר, מאכלי חלב פופולריים לחג השבועות הם פשטידות וקישים המכילים שמנת ו/או גבינות, בורקסים ומאפים שונים, וכן מאכלים מהמטבח האיטלקי המשלבים בתוכם גבינות או שמנת כגון לזניה, פסטה וקנלוני. בגזרת הקינוחים ניתן למצוא מלבי, פנה קוטה, גלידה ואף קאפקייקס, אך מלכת החג הבלתי מעורערת היא ללא ספק עוגת הגבינה.

עוגות גבינה מגיעות במגוון וריאציות: עוגות גבינה חמימות הנאפות בתנור, עוגות גבינה ללא אפייה שמצננים במקרר או במקפיא, עוגות גבינה בטעמי פירות, עוגות גבינה עם שוקולד, שברי עוגיות או קרמל, עוגות גבינה נמוכות ועוגות גבינה גבוהות. במדינות שונות בעולם ניתן למצוא גרסאות שונות של עוגת הגבינה: באיטליה העוגה מבוססת על גבינת ריקוטה ומכילה דבש; באוסטרליה אוהבים עוגות קרות  בטעמים כמו פסיפלורה, לימון ואוכמניות; ובבריטניה נוהגים להשתמש בפירורי ביסקוויטים כבסיס, ולהזליף מלמעלה קומפוט פירות.

גם בישראל מכינים סוגים שונים של עוגות גבינה, אך אחת הגרסאות האהובות ביותר היא עוגת גבינה פירורים. לפניכם המתכון לעוגה שתצא אווירירית, נימוחה ועשירה בטעם – במיוחד לשבועות.

מתכון עוגת גבינה פירורים קלאסית לשבועות:

מצרכים:

  1. 125 גרם חמאה
  2. 5 כפות סוכר
  3. 450 גבינת שמנת (25-30 אחוזי שומן)
  4. 500 מ"ל שמנת מתוקה להקצפה
  5. כפית תמצית וניל
  6. חבילת אינסטנט פודינג וניל
  7. חבילת ביסקוויטים פתי בר (250 גרם)
  8. גרידת לימון או תפוז


הכנה:

  1. המיסו את החמאה, פוררו את רוב חבילת הביסוויטים לפירורים קטנים, וערבבו אותם יחד. השאירו כמה ביסקוויטים בודדים בצד, לעיטור העוגה. את תערובת החמאה והביסקווטים הדקו לתחתיתה של תבנית עגולה (24 ס"מ).
  2. הקציפו את השמנת למשך 30-40 שניות. הוסיפו את יתר החומרים והקציפו עוד כמה דקות עד לקבלת קצפת יציבה. ערבבו פנימה את הגבינה.
  3. שפכו את המלית לתוך התבנית. קררו את העוגה 30 דקות ופוררו מלעלה את הביסקוויטים שנותרו.
  4. אחסנו את העוגה במקרר ל-3-4 שעות עד להגשה.