פעולת הקירור לאחר האפייה החד-צדדית חיונית ליצירת הגבעה הקטנה, המהווה מאפיין נודע וחשוב בממתק הצרפתי. עוגיות המדלן מאופיינות במרקם אוורירי, נימוחות וטעם חמאתי עשיר ומפנק. הן התפרסמו באופן נרחב בעולם בעיקר בשל הסופר מרסל פרוסט, אשר כתב עליהן בספרו הנודע "בעקבות הזמן האבוד" ובזאת העניק להן מקום של כבוד בתרבות הקולינרית העולמית.

קיימים מספר סיפורים וגרסאות באשר למקור עוגיות המדלן. על פי גרסה אחת, עוגיות המדלן הומצאו בתחילת המאה ה-19 בצרפת, בפטיסרי של האופה הידוע ז'אן אביס. לפי גרסה זו, ז'אן אביס אפה את עוגיות המדלן משאריות בצק עוגה שנותרו לו, אשר הושמו בתבניות בצורת קונכייה. השף קארם, תלמידו של ז'אן אביס, ביצע שיפור ושיכלול בטעם ומרקם העוגיות, אותן כינה "מדלן" על שם אהובת נעוריו.

עם זאת, גרסה אחרת טוענת כי המקור לעוגיות המדלן קיים עוד באמצע המאה ה-18, כאשר המלך לואי ה-15 ואשתו מרי אימצו את העוגייה והפכו אותה למפורסמת והאהובה ביותר ברחבי צרפת כולה. עם התפשטות הקולינריה הצרפתית לרחבי העולם כולו, כך גם התפשטה האהבה לעוגיות המדלן המשגעות.

המדלן הינה עוגייה צרפתית מסורתית, הכולל מרכיבים בסיסיים של קמח, ביצים וסוכר, בתוספת טעם משתנה. עוגיות מדלן באות לרוב בשלושה טעמים עיקריים: וניל, שוקולד ופיסטוק. לבצק החמאתי של המדלן נהוג להוסיף וניל או קליפת לימון, לשם גיוון התענוג הקולינרי.

העוגיות ניתנות לשמירה במשך יומיים, אך רצוי לרכוש אותן מוקדם בשעות הבוקר ולאכול מיד כאשר הן הכי טריות. כיום מעדניות שונות מייצרות מגוון גרסאות לעוגיות המדלן, כאשר למרכיביה הבסיסיים והידועים מוסיפים דבש, ריבות שונות, תמציות תה או אלכוהול ואף מרכיבים מלוחים דוגמת גבינה.

העוגיה הצרפתית המפורסמת אידאלית כחטיף לילדים, כעוגייה לטבילה בתה או סתם כנשנוש משובח מול הטלוויזיה או באירועים חברתיים.

אז איך מכינים את העוגיות הנפלאות?

מצרכים (מתאים ל -32 עוגיות):

  1. 3 ביצים
  2. 150 גרם סוכר
  3. 200 גרם קמח
  4. 1/2 קליפת לימון מגורדת
  5. 8 גרם אבקת אפייה
  6. 100 גרם חמאה מומסת
  7. 50 גרם חלב

 

אופן ההכנה:

  1. ממיסים את החמאה בסיר על אש נמוכה ומניחים בצד.
  2. מערבבים את הביצים עם הסוכר עד לקבלת תערובת מלבין. מוסיפים את קליפת הלימון.
  3. מוסיפים קמח ואבקת אפייה ולאחר מכן את החמאה ואת החלב שנשאר. מניחים בצד 15 דקות.
  4. מורחים חמאה בתבניות מדלן ויוצקים את ההכנה (אבל לא עד הסוף, כדי שעוגיות המדלן לא יתנפחו !).
  5. אופים בחום של 240 מעלות ולהנמיך אחרי 5 דקות ב 200 מעלות (תרמוסטט 6-7 ) ; להשאיר בצד ל-10 דקות ולשים לב בזמן האפייה.

המאמר באדיבות חברת פסטל פריז המציעה דברי מאפה צרפתיים, שירותי קייטרינג, בר מתוקים ומגשי אירוח למגוון אירועים בפריסה ארצית רחבה.