שמירה על מטבח כשר לפסח הוא אתגר קולינרי במובנים רבים, אחד הגדולים בהם הוא לא ספק אתגר הקינוחים, מרחב בו לבצק יש נוכחות דומיננטית על כל קשת המתוקים, החל מעוגות בחושות קלות להכנה דרך פאי תפוחים וכלה בקינוחים מתוחכמים. אתגר מורכב ללא ספק אך בהחלט לא כזה שאינו בר פתרון. דוגמא אחת למתכון עוגה מתאים לתקופת הפסח הינו עוגה בחושה על בסיס קשיו מצופה בקצפת שוקולד עשירה ורוויה בליקר. קינוחים טעימים שכאלה קיבלו את השראתם ממסעדות כשרות בתל-אביב המציעות מגוון קינוחים המתאימים לחג הפסח.

קשיו מהו?

למרות מה שניתן היה להקיש משמו, אגוז קשיו אינו קרוב משפחתו הבוטני של האגוז הנודע יותר – הפקאן. אגוזי הקשיו הם פירותיו של, חכו לזה, - עץ הקשיו, בן למשפחת האלתיים בה חברה גם אלת הבטנה האחראית על הבאת אגוזי פיסטוק לעולם. מקום גידלו הטבעי של הקשיו הוא בארצות דרום אמריקה, בהן הוא נחשב למאכל נפוץ (במיוחד בברזיל). מעבר לטעמו המשובח אגוז הקשיו מתאפיין גם בהרכב תזונתי מוצלח למדי הכולל שורה של מינרלים חיוניים לגוף האדם. במרבית המקרים אגוזי הקשיו משווקים כאשר הם מומלחים ברמה גבוהה למדי. על כן במידה ואתם נדרשים לשמירה על תזונה נכונה ודלת נתרן, מומלץ לגשת לאחת מחנויות הטבע ולבקש אגוזי קשיו שאינם מומלחים.

מתכון לעוגת קשיו עם קצפת שוקולד


המצרכים:

חלבונים מביצים גדולות 
קורט נדיב של מלח 
½ כוס סוכר 
100 גרם אגוזי קשיו קלויים טחונים דק 
50 גרם אגוזי קשיו קלויים קצוצים לחתיכות קטנות 
150 גרם שוקולד מריר קצוץ לחתיכות קטנות

לקרם הקצפת:

100 גרם שוקולד מריר משובח (60% לפחות) שבור לקוביות 
מים רותחים 
1
מכל (250 מ"ל) קצפת צמחית במתיקות מעודנת מסדרת "השף הלבן"
1
שקיק סוכר וניל 
1
כפית קפה נמס (אבקה או גבישים) מומס בכף מים חמים 
3
כפות ליקר אמרטו (ליקר שקדים) 
לעיטור: פירורי שוקולד ואגוזי קשיו קלויים קצוצים דק

אופן ההכנה:

1. משמנים את הדפנות של תבנית קפיצית בקוטר 24 ס"מ, ומרפדים את תחתיתה בנייר אפייה. מחממים את התנור לחום קצת נמוך מבינוני (170 מעלות)


2.
מכינים את העוגה. בקערה גדולה מקציפים את החלבונים עם המלח לקצף יציב. מוסיפים את הסוכר בהדרגה, וממשיכים להקציף לקצף נוקשה מאוד ומבריק. מערבבים את אגוזי הקשיו הטחונים והקצוצים עם השוקולד הקצוץ, זורים את התערובת על הקצף ומבליעים אותה לתוכו בתנועות קיפול. מעבירים את התערובת לתבנית ומיישרים את פניה. אופים במרכז התנור במשך 50-45 דקות, עד שתערובת הקצף יבשה ויציבה למגע. מוציאים מהתנור ומצננים.


3.
משחררים את העוגה מהתבנית, מסירים את הנייר בזהירות ומניחים את העוגה בצלחת הגשה.


4.
מכינים את קרם הקצפת. שמים את קוביות השוקולד בקערה קטנה, ומכסים אותן במים רותחים (בשיטת ההמסה הזו השוקולד פשוט מחליק החוצה מהקערה והוא נוח יותר לערבוב עם הקצפת הקרה). בקערה שנייה מקציפים את השמנת עם סוכר הווניל ועם הקפה המומס לקצפת רכה. שופכים את כל המים מקערת השוקולד - משעינים להב סכין על דופן הקערה, כדי שקוביות השוקולד לא יחליקו החוצה יחד עם המים. מוסיפים את השוקולד המומס לקערת הקצפת תוך הקצפה. מוסיפים גם את הליקר ומקציפים לקצפת נוקשה. מעבירים כוס מקרם הקצפת לשקיק זילוף עם צנתר כוכב, ומורחים את השאר על העוגה. מזלפים כוכבי קצפת על העוגה. זורים למעלה פירורי שוקולד וקשיו. מכסים בפעמון עוגה ומקררים היטב - במשך לילה לפחות - כדי לתת לטעמים זמן להתמזג.