סלט עם טוויסט
כמעט בכל ארוחה מזינה נרצה לידנו גם מנה של סלט ברוכת ירקות ובריאות. הסלטים הפכו עם הזמן לעשירים כשהם אף מהווים מנה בפני עצמה ואליהם תמיד ניתן להוסיף טוויסט מעניין ומפתיע.

המודעות הרבה בתזונה יותר מאוזנת הכוללת ירקות ופירות הביאה רבים מהישראלים לצרוך באופן קבוע ממש סלטים. חלק מהיכולת ליהנות לאורך זמן מאותם סלטים היא באפשרות למצוא בהם גיוון רב ולהיחשף למגוון הרחב של האפשרויות.
לסוגיה חשובה זו התפנה ארגון הבריאות העולמי כשנתוניו הראו בברור שצריכה לא מספקת של ירקות מהווה את אחת הסיבות המרכזיות לתמותה ותחלואה ברחבי העולם.
צריכת ירקות לאורך זמן ובכמות המומלצת יש בה לתרום לחיים בריאים יותר המקבלים ביטוי במספר מישורים.
– מחקרים מצביעים שלצריכת ירקות יש קשר ישיר לתוחלת חיים ארוכה יותר ובעיקר לבני 65 ומעלה.
– צריכת ירקות תורמת תרומה משמעותית להגנה של הגוף כנגד מחלות לב. על מנת להביא הגוף לירידה בסיכון למחלות לב מומלץ על צריכת ירק אחד ביום יחד עם ארבע מנות פרי לפחות, כשצריכה מרובה מכך תגביר את הפחתת הסיכון ב-4%. צריכה של ירקות עליים (תרד, רוקט וכו') מפחיתה את הסיכון לכדי 23%.
– השפעת הירקות תורמת גם בכל הנוגע להפחתת הסיכון לאירועים מוחיים עד לכדי 25%. הירקות שהתגלו כמשפיעים יותר לטובה הם אלו ממשפחת המצליבים – ברוקולי, כרובית וכרוב.
– גם בתחום המלחמה במחלת הסרטן קיימת תרומה משמעותית לאלו הצורכים ירקות באופן קבוע. התרומה המשמעותית ביותר היא זו כנגד סרטן בדרכי העיכול, כשצריכת ירקות סדורה מביאה להפחתת הסיכון לחלות בסרטן זה היא עד כ-30%.
– הירקות מהווים את מקור ההגנה אצל אנשים רבים שיש סיכון לפיתוח של סכרת אצלם ולבטח אלו הצורכים פירות רבים שחלקם מתוקים. התגלה אף שההשפעה של ירקות כנגד סכרת הוכחה כמגנה יותר אצל נשים מגברים.
– הירקות ידועים כמזון בעל ערך קלורי נמוך וכאלו העשירים ברכיבים טבעיים בלבד. שילוב זה מאפשר לרבים לשמור על משקל תקין ובכך לתרום לאורח חיים בריא ומאוזן תוך הפחתת הסיכון להשמנת יתר ואיתה התחלואות הנלוות.
חשוב להודות ולומר שצריכת ירקות באופן יומיומי תהיה קלה ומהנה יותר אם נדע לחדש ולשדרג את הסלטים השונים. חלק משדרוג הסלטים הוא באפשרות להרחיב את מגוון הירקות הקיים אצלנו ולאפשר לעצמנו לנסות ירקות קיימים וחדשים שיש ואולי נמנענו מלצרוך בעבר.
– אנדיב: בעברית נקרא עולש. מקורו בבלגיה והוא ירק אותו ניתן לשלב בסלטים רבים, בין אם בסלט טונה עם ירקות או סלט אבוקדו ואף כחלק מסלטי פירות. שילובו נהדר עם סלטים ירוקים ואף בסלטי ירקות עם גבינות הנחשבות כבדות.
– סליקורניה: ירק בעל מראה הדומה לקקטוס במרקם פריך ומתפצפץ בפה אשר יעניק לכל סלט טעם חמוץ מלוח ובכך גם יאפשר להפחית בכמויות המלח. ירק שלבטח יוסיף טעם לסלטים רגילים ואלו המבושלים ויהפוך לירק חובה אצל שומרי משקל ושוחרי המזון הבריא.
– שורש יוקה: לאלו האוהבים לשדרג הסלטים עם ירקות שורש, מהווה שורש היוקה שורש עמילן בעל טעם עדין ונטרלי המאפשר לו להשתלב במגוון רחב של סלטים, בין אם אלו המתוקים, המלוחים או החריפים.
מעבר לכיף שיש בלמצוא ירקות נוספים בכל פעם בכדי לשדרג את הסלטים, ניתן אף להוסיף להם מספר אלמנטים שיש בהם להפוך כל סלט ירקות לחגיגה של טעמים.
– גרעינים: כיום ניתן למצוא בשוק מוצרי המזון תערובות ייחודיות ומגונות של גרעינים המיועדים להיות תוספת לסלטי הירקות השונים. בין היתר ניתן למצוא תערובות גרעינים המכילות: שקדים, אגוזי קשיו, גרעיני חמנייה, גרעיני דלעת וגרעיני שיה.
– שילובם של פירות: הפירות עצמם, במידה הנכונה, מהווים מקור לתזונה בריאה ומאוזנת.שילובם של הפירות השונים נהדר בסלטים יחד עם ירקות, בין אם מדובר בצימוקים, דובדבנים, רימונים, אננס, משמש, אגס, תפוח ועוד. ברוב המקרים יוסיפו הפירות טוויסט מעניין הנע בין חמיצות ומתיקות וזאת בהתאם לפרי.
– רטבים: לרטבים היכולת להפוך כל סלט לשופע טעמים. יכולתם של הירקות להתמזג יחד עם הרטבים משדרגים כמעט כל סלט והמבחר הוא באמת אין סופי. כאן חשוב לשים לב לערך הקלורי של הרוטב ולדאוג שלא יהפוך את הסלט למנה לא בריאה ובעלת ערך קלורי גבוה.
