איך "לטבען" ארוחה: כל מה שחשוב לדעת

איך "לטבען" ארוחה: כל מה שחשוב לדעת

להיות טבעוני לא אומר רק להימנע ממוצרים מהחי, אלא גם לדעת במה להחליף אותם כדי שהמתכון יהיה טעים ויישאר בריא (ולא, מאכלים טבעוניים הם לאו דווקא תמיד בריאים). הנה ההצעות שלנו לתחליפים ותפריטים שכל החברים והמשפחה, טבעונים או לא, ייהנו מהם

מאת: עורך השף הלבן
איך

טבעונים שרק נמנעים ממזונות מן החי ואינם נותנים את הדעת לאורך זמן כיצד להשלים תזונתית את מה שנמנע מהם, עלולים להסתכן בתזונה לא מאוזנת ובחסרים תזונתיים. כשנמנעים ממוצרים מהחי לחלוטין, קשה יותר להשיג רכיבי תזונה כמו חלבונים איכותיים וחלק מהוויטמינים והמינרלים – למשל ויטמין B12, ויטמין D, ברזל, סידן או אבץ.

לכן, כשמרכיבים ארוחה, חשוב להרכיב אותה מתחליפים בריאים ומזינים: תחליפים לחלבון ניתן להשיג דרך קטניות, זרעים ואגוזים, ירקות ודגנים מלאים, אך כדי להשיג חלבון איכותי מהצומח יש לשלב דגנים עם קטניות כמו מג'דרה, חומוס ופיתה וכו'.

סידן ממקור צמחי אפשר למצוא במזונות כמו מוצרים משומשום כמו טחינה, ירקות ירוקים כהים (ברוקולי למשל), סויה (טופו, חלב סויה, אדממה), סייטן, אגוזים, שקדים וזרעים (אגוזי מלך, חמנייה, גרעיני דלעת) ובחלק מהפירות היבשים, כמו משמש.

להכות בברזל

ברזל ממקור צמחי ניתן להשיג ממזונות כמו דגנים מלאים, קטניות, ירקות
ירוקים, חלק מהפירות היבשים (תמרים, תאנים), אגוזים וזרעים. חשוב לצרוך גם
מזונות עשירים בוויטמין C, על מנת לעזור לספיגת הברזל בגוף.

את האבץ
מהצומח ניתן להשלים מדגנים מלאים, אגוזים, קטניות, נבט חיטה, וחלק
מהגרעינים. ויטמין B12 קשה להשלים ממזונות צמחיים ולכן יש להשלימו בעזרת
תוסף.

טבעוני זה לא תמיד בריא
צריך לזכור שלהיות טבעוני לא אומר בהכרח לאכול בריא. לטבעונים "מותר" לאכול
גם צ'יפס או במבה. מפני שרבים מהמזונות הטבעוניים דורשים הכנה ארוכה
ומורכבת יותר, והחלבון הוא לא "מובן מאליו", יותר קל לגלוש להכנת ארוחה
מהירה על בסיס פחמימות ריקות בלבד כמו פסטה, אורז או פתיתים. החוכמה היא לא רק להיות טבעוני, אלא להיות טבעוני בריא!

דוגמה לתפריט טבעוני, בריא וטעים:
ארוחת בוקר:
לחם מקמח מלא עם ממרח טבעוני (טופו, סויה בסגנון גבינה לבנה, אבוקדו, טחינה, סילאן) + ירקות + קפה עם חלב סויה / אורז / שקדים.
ביניים:
פרי עם אגוזים / שקדים
צהריים:
קטניות ודגנים / טופו / סייטן / תחליף בשר מסויה  
ירקות מכל סוג ובכל דרך הכנה
ביניים:
מעדן סויה
ערב:
פשטידה טבעונית + ירקות

איך

מתכונים נוספים שכדאי לטעום

אתר תנובה עושה שימוש בכלי ניטור, דוגמת קבצי cookie, של תנובה ושל צדד שלישי. המשך גלישה מהווה הסכמה לשימוש בכלים אלה.

פרטים נוספים ניתן למצוא במדיניות הפרטיות שלנו.