מתכון לאורז לסושי – איך מכינים?

הבסיס לסושי הוא אורז טוב ומתאים, שמבושל באופן מיוחד. דאגו להצטייד באורז עגול, שעליו מצויין "אורז לסושי". כיום ניתן למצוא אורז שכזה במרכולים הגדולים ובמכולות קטנות, כמו גם בחנויות המתמחות במזון אסיאתי ובחנויות טבע. את האורז כדאי להכין במועד קרוב ככל שניתן להכנת הרולים, על מנת שיהיה טרי ולא יתייבש. כמות האורז המומלצת לארבעה סועדים היא 2.5 כוסות אורז (כוס אורז מספיקה ל-2-3 רולים, ניתן להגדיל או להקטין כמויות בהתאם למספר הסועדים).

 

מצרכים:

  • 2.5 כוסות אורז עגול לסושי
  • חצי כוס של חומץ אורז
  • שתי כפות שטוחות של סוכר
  • שתי כפיות של מלח

 

הכנה:

לפני הבישול שטפו את האורז במסננת, תחת זרם מים עד שהמים הופכים שוב שקופים וצלולים ואינם מכילים אבקה לבנה. העבירו את האורז לסיר והוסיפו 3 כוסות מים. הביאו את האורז לרתיחה על אש בינונית – גבוהה, תוך כדי ערבוב אחת לדקה או שתיים. כאשר המים רותחים, כסו את הסיר במכסה, והעבירו את הסיר ללהבה נמוכה. כעבור עשר דקות יש לכבות את האש, ולתת לאורז לנוח עוד 5-10 דקות בסיר, לפני הכנת הרולים. האורז צריך לצאת דביק יחסית. להוצאתו עדיף להשתמש בכף עץ, על מנת שלא לפגוע בגרגרי האורז.

 

בזמן הבישול של האורז, ערבבו את החומץ עם הסוכר והמלח. כדאי לערבב בסיר קטן על אש נמוכה למשך מספר שניות (לא יותר!) עד שהסוכר והמלח נמסים ונטמעים בחומץ. אפשרות אחרת - ניתן לחמם מעט את החומץ במיקורגל לשם כך, ולערבב לתוכו את המלח והסוכר.

 

כעת הוציאו את האורז מהסיר, פזרו עליו את החומץ, ערבבו עם כף עץ או פלסטיק והניחו לו להתקרר (אך לא במקרר, אלא בטמפרטורת החדר). אם זו פעם ראשונה שאתם מכינים את המתכון, השתמשו בתחילה במחצית מנוזלי התחמיץ, ובדקו האם יש צורך בשאר התחמיץ, על פי טעמכם.

 

כעת ניתן להשתמש באורז על מנת לגלגל רולים – את הרולים תוכלו להכין עם ירקות כדוגמת מלפפונים, גזר ואבוקדו, חביתה יפנית (טמאגו) ודלעת יפנית משומרת (קנפיו, ניתן לקנות מוכן). לגרסא משודרגת, ניתן להוסיף נתחי דגים טריים נאים - סלמון, טונה ואחרים. פרט לרולים, תוכלו להכין סושי ניגירי – גלילי אורז קטנים ועליהם להניח רצועות דג. להשלמת המראה, ניתן להוסיף רצועת אצה צרה, שתשווה למנה צורת מתנה צרורה בסרט. את הרולים פרסו והניחו על גבי מגש מרשים, וצרו לעצמכם פלטת סושי מרשימה קרש עץ או צלחת גדולה.

סלט וואקמה:

סלט קליל ומהיר הכנה, בטעם אסיאתי ומרענן. המתכון שלפניכם מתאים ל-4 סועדים, וניתן לשנות את הכמויות בהתאם למספר הסועדים.


מצרכים:

  • 4-5 מלפפונים בינוניים או גדולים
  • כוס של אצות ווואקמה מיובשות
  • חצי כוס של חומץ אורז
  • חצי כוס מים
  • 4 כפיות סוכר
  • 2 כפיות מלח

 

הכנה:

שטפו ופרסו את המלפפונים לפרוסות דקות. על השלב הבא ניתן לדלג, אך אם יש לכם אפשרות – הניחו את פרוסות המלפפונים במסננות כשהן מכוסות בניילון או במגבת, ותנו להן להגיר נוזלים במשך מספר שעות. ניתן להשאיר את הפרוסות במקרר לאורך הלילה.

 

לפני ההגשה – השרו את אצות הווואקמה במים קרים למשך כעשרים דקות וסננו לאחר מכן. הכינו את התחמיץ שישמש כרוטב – תנו בסיר קטן את החומץ, הסוכר והמלח, ובשלו מספר שניות, בחום נמוך, עד שהסוכר והמלח יימסו. בקערת הגשה – ערבבו את המלפפונים עם האצות, הוסיפו רוטב, קשטו ב-2-3 שומשום שקליתם על המחבת למשך מספר שניות.

 

גיוונים: ניתן להוסיף לסלט 2-3 כפות רוטב סויה, בנוסף או במקום החומץ. אפשר להוסיף לרשימת המרכיבים גם פרוסות של אבוקדו מוצק או אטריות שעועית לאחר השרייה וסינון.

ליד הסושי – מוסיפים צבע ועניין לארוחה:

  • צלוחיות סויה ורוטב טריאקי – העבירו מעט רוטב סויה ורוטב טריאקי מבקבוק (ניתן  לרכוש בכל מרכול) לצלוחיות או קעריות שטוחות. הניחו לצד מגש הסושי, לשם טבילה. אם אתם מעוניינים להוסיף, תוכלו להכין או לקנות גם רוטב חמוץ מתוק ומיונז יפני. למשקיעים ולחובבי הסושי מומלץ להכין גם מעט ווסאבי ולהוסיף פרוסות ג'ינג'ר כבוש, שניתן לקנות בצנצנות במרכולים.


  • קערת אדממה חלוטה – קונים שקית קפואה של פולי אדממה בתרמיל. מבשלים את  פולי האדממה מספר דקות במים רותחים, ובימות הקיץ (או לממהרים...) מספיק להשרות את התרמילים כמה דקות בקערה עם מים רותחים, ללא בישול. מעבירים לקערת הגשה, זורים מעט מלח גס ו... מתחילים "לפצח". הטעם מרענן ופתיחת התרמילים ומציאת פולי האדממה הירוקים היא תענוג לילדים ולגדולים.

 

  • ירקות חתוכים – חתכו ירקות כמו מלפפון, גזר, כרוב סגול, צנוניות וקולורבי, וסדרו  אותם יפה, למשל בצורת פרח, על גבי פלטת ירקות גדולה. ירקות חתוכים הולכים נהדר עם הרטבים שהוזכרו למעלה, והם מהווים תוספת צבעונית, טרייה ומושלמת לצד הסושי.

בתאבון!